Iz fondova isparilo 34 milijarde dolara

Berzanska tržišta prošle sedmice potonula najviše u posljednjih sedam godina

Odlivom novca najviše su pogođeni američki fondovi dok oni izloženi rastućim državama bilježe priliv.

Globalna rasprodaja dionica koja je prošle sedmice eskalirala na svjetskim berzama rezultovala je rekordnim povlačenjem novca iz dioničkih fondova, što je posebno vidljivo u SAD.

Prema podacima EPER-a, odlivi iz dioničkih fondova izloženih američkim dionicama dostigli su u pet dana do prošle srijede čak 34 milijarde dolara. Prije sedam dana američka dionička tržišta proživjela su najteži pad od 2011. Pošto podaci ne uključuju četvrtak koji je donio još jedno drastično potonuće američkih indeksa, rezultat je vjerovatno još i gori.

Investicijski fondovi koji drže dionice kompanija iz razvijenih evropskih država proživjeli su odliv od 3,4 milijarde dolara, dok su strani ulagači iz azijskih fondova povukli 7,7 milijardi dolara.

Najbolje su prošli investicioni fondovi izloženi dionicama rastućih država koje investitori očito percipiraju kao sigurnu luku, ako je suditi po prilivu 2,1 milijarde dolara.

Beg iz dionica započeo je nakon vijesti o rastu zaposlenosti i plata u SAD što je ojačalo očekivanja bržeg rasta inflacije, a time i brzog rasta prinosa na obveznice. Sve je to rezultovalo drastičnim oscilacijama berzanskih indeksa koji su u četvrtak zaronili u područje korekcije, definisano kao pad od 10 odsto u odnosu na najvišu zabilježenu vrijednost.

Za izrazitu volatilnost dio analitičara upire prstom i u algoritamsko trgovanje koje diktiraju kompjuteri, a što stvara dodatni pritisak na prodaju kada se zacrvene indeksi.

Prema statistici, pad indeksa je 13 odsto u četiri mjeseca, koliko traje i oporavak, izračunali su u banci Goldman Saks. U slučaju pada većeg od 20 posto, oporavak traje 22 mjeseca, a u tom slučaju prosječan pad u iznosi 30 posto.