Posthumno izdanje albuma Džimija Hendriksa

Muzika

Posthumno izdanje albuma Both Sides of the Sky američkog gitariste Džimija Hendriksa biće izdato u SAD, saopšteno je na sajtu legendarnog muzičara

Na albumu se nalazi 13 pjesama koje je Hendriks snimio od 1968. do 1970. godine, a deset pjesama nije ranije objavljeno. Album će biti izdat u nekoliko formata, kao CD i vinil.

Hendriks (1942-1970) jedan je od najtalentovanijih i najuticajnijih gitarista u istoriji rok muzike. Levoruki gitarista upamćen je po albumima Are You Experienced? (1967), Axis: Bold as Love (1968) Electric Ladyland (1968), Smash Hits (1969) i Band of Gypsys (1970).

Njegovi najpoznatiji hitovi su Hey Joe, Voodoo Child, Little Wing, Crosstown Traffic i Purple Haze.

Bio je poznat po maestralnim improvizacijama na koncertima i izvođenju američke himne The Star-Spangled Banner na čuvenom festivalu Vudstok. Jedan je od prvih gitarista koji je koristio specijalne efekte kao što su distorzije i pojačala sa povratkom zvuka.

Poslije njegove iznenadne smrti u 28. godini izdato je nekoliko njegovih albuma. Njegova tehnika sviranja inspiracija je za mnoge muzičare, mada brojni kritičari smatraju da nema pravog nasljednika.