Ovo bi moglo Ilona Maska da vine do najbogatijeg čovjeka

Milioneri

Ukoliko Ilon Mask pretvori Teslu u kompaniju od 650 milijardi dolara u narednoj deceniji, on bi mogao da postane jedan od najbogatijih ljudi na svijetu

Akcionari kompanije Tesla motors odobrili su novi plan isplate za izvršnog direktora kompanije. Paket je, u suštini, zasnovan na podsticajima i govori o tome da ukoliko se vrijednost kompanije električnih automobila poveća 12 puta, do 650 milijardi, on će postati astronomski bogat.

Mask ima trenutno udio u Tesli vrijedan oko 12 milijardi. E sada, ukoliko Mask poveća tržšinu vrijednost kompanije, ne znači da će cijena akcije biti 12 puta veća. Kompanija bi mogla, na primjer, da izda nove akcije koje bi mogle da utiču na vrijednost postojećih, odnosno da ih umanji.

Ali, pretpostavimo da će Mask povećati bar deset puta vrednost Tesle, to bi značilo da bi samo ove akcije koje ima danas vrijedile 120 milijardi dolara. Postizanje tih rezultata značilo bi da Mask može da računa i na dodatne nagrade.

Ipak, prema onome što se trenutno dešava u toj kompaniji, mnogi analitičari ne vjeruju da Mask može da postigne te ciljeve i da postane najbogatija osoba na svijetu. Sve ukazuje na to da će šef Amazona Džef Bezos nositi tu titulu u budućnosti.

A tu je i ono ranije obećano: Ako Mask ne ostvari planove, Tesla ga neće uošte platiti. Loše vijesti su se nizale za tu kompaniju prethodnih dana. Jedna od posljednjih je da moraju da povuku više od 120.000 vozila na dodatne popravke.

Takođe, akcija Tesle je akcija koju Volstrit i voli i mrzi. (B92)