Bafet u prvom kvartalu ‘oslabio’ milijardu dolara

Berkšir Hatavej, kompanija poznatog investitora Vorena Bafeta, ostvarila je 1,1 milijardu dolara neto gubitka u prvom kvartalu 2018. godine, iako je operativna dobit, prije obračuna investicionih gubitaka i dobitaka, porasla za 49 posto

Iz Berkšira su saopštili da je neto gubitak ostvaren zbog novih računovodstvenih pravila koja uključuju i nerealizovanu dobit i gubitke (na osnovu trenutne tržišne vrijednosti) svih oblika vrijednosnih papira u koje kompanija ulaže, kao djela poslovnih prihoda.

U prvom kvartalu su ti nerealizovani gubici neto iznosili 6,4 milijarde dolara, dok je operativna dobit, kada se ne računaju ti gubici, iznosila 5,3 milijardi.

Rezultati su pokazali da je osiguravajući dio biznisa nakon ostvarenog gubitka prošle godine, u prvom kvartalu 2018. ponovo iskazao dobit, te da se poboljšavaju rezultati u željezničkom sektoru, energiji i drugim dijelovima Grupe.

– Iskazivanje dobiti i gubitaka za svako pojedino tromjesečje je obično besmisleno – saopštili su iz kompanije, u danu kada se održava velika skupština dioničara Berkšira u Omahi, rodnom gradu Bafeta, danu koji se popularno zove i Woodstockom kapitalizma.

Bafet i Čarli Manger, njegov zamjenik, pet sati će odgovarati na pitanja dioničara kompanije vrijedne oko pola biliona dolara.