Kina oslobađa 100 milijardi dolara, drastičan pad berzi

Berza

Kineske berze su u padu, jer je investitore unervozila odluka Narodne banke Kine da sreže nivo obaveznih rezervi banaka u nastojanju da podstakne privredni rast

PBOC je u nedjelju najavila meru smanjenja nivoa obaveznih rezervi, odnosno količine gotovine koju većina komercijalnih banaka mora da drži u centralnoj banci, navodi CNBC.

Aktuelni nivo obaveznih rezervi iznosi 15,5 odsto za velike institucije i 13,5 odsto za manje banke, a od 15. oktobra biće smanjen za 100 bazičnih poena, saopštila je centralna banka.

– Smanjenje obaveznih rezervi za jedan odsto je bilo neočekivano, jer će osloboditi oko 700 milijardi juana (oko 101,72 milijarde dolara) u kineski bankarski sistem – ocjenjuje Fransis Lun iz kompanije Geo Sekjuritis za CNBC.

Većina berzi u kontinentalnom delu Kine je zbog takve odluke centralne banke danas u padu, pri čemu su šangajski i šenženski indeks izgubili više od tri odsto vrijednosti tokom trgovačkog dana.

Akcije svih vodećih kineskih banaka su takođe pale nakon odluke PBOC-a, pri čemu su dionice Industrijal end komeršal benk ov Čajna pale za čak 3,8 odsto, banke Čajna konstrakšen za više od četiri odsto, a Agrikalčer benk ov Čajna za 2,5 odsto.