Dogovor o Bregzitu, funta odmah ojačala

Svijet

Velika Britanija i Evropska unija postigli su dogovor o nacrtu sporazuma kojim bi bila uspostavljena bliska veza poslije Bregzita

Ostaje da se riješi spor sa Španijom o kontroli Gibraltara prije sastanka evropskih lidera u nedjelju, kada taj dokument treba da se verifikuje.

Poslije vijesti o uspješnom sastanku britanske premijerke Tereze Mej i predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, vrijednost britanske funte uvećana je za skoro jedan odsto.

Britanski narod želi da se Bregzit okonča. Žele dobar sporazum, koji će nas odvesti na stazu svjetlije budućnosti, rekla je Mej u obraćanju parlamentu i dodala da je ‘sporazum koji će to omogućiti sada na dohvat ruke’, prenosi Glas Amerike.

U naredna ključna 72 sata uradiću sve što je u mojoj moći da donesem to britanskom narodu, rekla je Mej, čiji je portparol izjavio da ona vjeruje da može da obezbijedi podršku u parlementu prilikom glasanja o sporazumu, koje se očekuje sljedećeg mjeseca.

Mnogi od onih koje će premijerka morati da ubijedi ipak nisu djelovali uvjereno. Neki od konzervativaca, koji žele ‘čist raskid’ sa EU, optužili su premijerku da je ‘izdala Bregzit’.

Mej i Junker sastaće se ponovo u subotu, veče prije samita lidera EU, na kojem bi trebalo da se potpiše konačna verzija sporazuma o izlasku Britanije iz EU. (Danas)