Finansijski udar Trampove administracije na “zelenu energiju”

Svijet

Administracija predsednika Donalda Trampa ponovo traži žestoko smanjenje sredstava agenciji za istraživanje obnovljivih izvora energije i energetsku efikasnost.

Izveštava agencija “Blumberg” pozivajući se na jednog zvaničnika iz ministarstva koji je upoznat s tim planom.

Funkcioner, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da će sredstva Kancelarije za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u Ministarstvu energetike SAD-a biti srezana za oko 70 odsto, sa 2,3 milijarde na 700 miliona dolara, prema Trampovom budžetskom prijedlogu za fiskalnu 2020. godinu, koji će biti objavljen u ponedjeljak.

Ovaj prijedlog vjerovatno neće proći u Kongresu, pogotovo ne u Predstavničkom domu gdje većinu imaju demokrate, a prema ocjeni “Blumberga” navedeni iznos predstavlja početnu pregovaracku poziciju Bijele kuće.

Iz Ministarstva energetike su odbili da daju izjavu ovim povodom, a Kancelarija Bijele kuće za upravu i budžet nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

“To je budžet za zatvaranje (agencije). To je očigledno ono što žele da signaliziraju svojoj bazi – da oni i dalje hoće da ugase ove programe”, izjavio je Majk Kar, koji je bio drugi čovjek te agencije za vrijeme Baraka Obame.

Trampova administracija je već ranije pokušala da sasječe ovaj program, ali je to Kongres odbacio.

Naime, Bijela kuća je prošle godine predložila smanjenje sredstava agenciji za gotovo dvije trećine, ali je Kongres umjesto toga odobrio toj službi 2,3 milijarde dolara, odnosno tri puta više od zahtjeva Bijele kuće.