Euro oštro pao, ECB odgodila povećanje kamata do 2020.

Valuta

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skočio je prošle sedmice 1,1% što najviši nivo od decembra 2018.

Prema evropskoj valuti dolar je ojačao 1,2 odsto, pa je cijena eura potonula na 1,1240 dolara. Istovremeno, američka valuta je oslabila u odnosu na japansku, pa je njen kurs skliznuo 0,7 odsto, na 111,15 jena. A, opet, japanska valuta ojačala je zbog oštrog pada cijena dionica na svjetskim berzama, što je navelo ulagače da potraže utočište za svoj kapital u investicijama koje se smatraju sigurnijim.

Uspon dolara najviše je posljedica oštrog pada kursa eura nakon što su sa redovne sjednice u četvrtak čelnici Evropske centralne banke (ECB) poručili da će rekordno niske kamatne stope u evrozoni ostati na sadašnjem nivou bar još do kraja godine, a da će bankama ponuditi nove dugoročne, jeftine kredite kako bi se podstaklo kreditiranje. Što pokazuje da se situacija u privredi evrozone pogoršala, jer su prije poručivali da bi se kamate mogle povećati u drugoj polovini ove godine.
– U razdoblju smo nastavljene slabosti i nesigurnosti – izjavio je predsjednik ECB Mario Dragi, nakon što je ta banka smanjila procjene rasta privrede evrozone. Prema sadašnjim procjenama privreda će  ovoj godini porasti samo 1,1 odsto, dok se ranije očekivao rast od 1,7 odsto.

I dok je euro bio pod pritiskom, dolar je dostigao najviše nivoe u ovoj godini prema korpi valuta jer ulagači procjenjuju da će američkoj privredi ići bolje nego evropskoj u idućim mjesecima, uprkos nekim slabostima u najvećoj privredi svijeta.

Dok ulagači pitaju može li se duže održati najnoviji uspon dolara, valutni analitičari iz Sosijete ženeral banke poručuju da bi „slabija očekivanja u vezi kamatnih stopa u Evropi značila vjerovatno jačanje dolara, a daljnji privredni podaci odrediće dokle može ići“.