Milijarderi ulažu u nalazišta kobalta

Milioneri

Koalicija milijardera predvođena Bil Gejtsom svoje bogatstvo ulaže u startap koji pokušava da pronađe nova nalazišta kobalta.

U nadi da na svijetu postoji još izvora metala koji je zahvaljujući upotrebi u električnim automobilima postao jedan od najpopularnijih svjetskih dobara, Kobold Metals je osmislio algoritme kojima pretražuje Zemljinu koru.

Ta kompanija je dobila novac od investicione kompanije iz Silicijumske doline Andresen Horovic i fonda Breakthrough Energy Ventures koje finansiraju ni manje ni više Bil Gejts i desetak drugih biznismena među kojima su i najbogatiji čovjek na svijetu Džef Bezos, Džek Ma, Rej Dalio i Majkl Blumberg.

“Ono što stvaramo je zapravo Google Maps za Zemljinu koru, i ono što se nalazi ispod nje”, rekla je Koni Čan iz Andresen Horovica, prenosi portal Novac.

Čak dvije trećine kobalta dolazi iz Demokratske Republike Kongo, a Kobold Metals je već kupio nekoliko zemljišta u Sjevernoj Americi na kojima se nada da će pronaći taj traženi metal. Do kraja godine planiraju da posjeduju desetak novih nalazišta.