Analitičari predviđaju: Apple će imati loš drugi fiskalni kvartal

Finansije

Početkom godine dogodilo se nešto što je rijetko ko mogao očekivati – stigla je vijest kako je Apple tokom prazničnog  razdoblja podbacio – pala je prodaja mobilnih uređaja, a time i prihodi.

Umjesto očekivanih 89-93 milijarde dolara, Apple je prihodovao „samo“ 84 milijarde što je rezultiralo i padom vrijednosti dionice za 9%.

Analitičari sada ponovo predviđaju sličan scenario. Naime, prema analitičarima iz OTR Globala i Wall Streeta Apple će ponovno isporučiti manji broj iPhonea. I dok se analitičari slažu oko toga da će Apple ponovo podbaciti, ne slažu se oko broja isporučenih iPhonea.

OTG global prognozira isporuku između 37 i 42 miliona iPhonea tokom drugog fiskalnog kvartala, dok je Wall Street optimističniji – prognoziraju isporuku između 40 i 45 miliona iPhonea.

Apple je uveo praksu da više ne objavljuje broj isporučenih telefona, već samo prihod od njihove prodaje. Razlog tome je očigledan – sve manji broj prodanih iPhonea. No, manju prodaju djelimično rješavaju više cijene pa se Apple opet nađe tu negdje u računici. Ovog puta Apple prognozira kako će u drugom fiskalnom kvartalu prihodovati između 55 i 58 milijardi dolara, uz maržu između 37 i 38%.

No, prognoze su jedno, a ostvareni prihodi nešto sasvim drugo. Hoće li Tim Cook ponovo morati da šalje posebna pisma dioničarima kao što je to morao nakon ranijeg pada prihoda znaće se 30. aprila kada Apple objavi i službeni izvještaj vezan za ostvarene prihode tokom drugog fiskalnog kvartala.