EBRD će ove godine u region investirati 1,1 milijardu eura

Region

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) ima za cilj da ove godine investira oko 1,1 milijardu eura u 67 projekata na zapadnom Balkanu, sa fokusom na privatni sektor, povezanost i tranziciju u zelenu ekonomiju, izjavio je predsjednik EBRD Suma Čakrabarti.

“Mi smo dugogodišnji partner regiona, posvećeni da podržimo izgradnju ekonomije koja omogućava njenim ljudima, posebno mladima, da iskoriste svoje talente i iskoriste svoje napore u svojoj zemlji. Mi trebamo jak rast za finansiranje potreba zemalja, ali isto tako trebamo održiv i inkluzivan rast koji će služiti njihovom narodu”, rekao je Čakrabarti za SeeNews u intervjuu koji je odaslan e-poštom ranije ove sedmice uoči zvanične posjete Kosovu.

“Naši prioriteti su razvoj privatnog sektora kao pokretača rasta, radnih mjesta i inovacija; povezanost kao koncept koji podržava integraciju regiona ne samo u fizičkom smislu (infrastruktura), već i kroz pomoć trgovinskim i regionalnim investicijama i stvoriti uslove za približavanje EU i prelazak na zelenu ekonomiju rješavanjem hitnih ekoloških izazova i povećanjem oslanjanja zemalja na obnovljive izvore energije, objasnio je Čakrabarti.

Kada je riječ o obnovljivoj energiji, on je dodao: “Usko surađujemo s vlastima kako bismo finalizirali regulatorni okvir u obliku koji će otključati značajna
ulaganja u čistu, domaću energiju”.

Predsjednik EBRD-a je takođe rekao da je uvjeren da će godišnji sastanak banke u maju u Sarajevu pomoći da se povećaju investicije u cijelom regionu.