Akcionari “teški” 30 biliona dolara traže od kompanija da smanje štetne emisije

Finansije

Na skupštini 99 odsto akcionara BP-a podržalo je odluku kojom se od naftnog giganta traži da bude transparentan u vezi sa smanjenjem emisije ugljen-dioksida.

Zahtjev je potekao od Climate Action 100+, grupe institucionalnih investitora koji posjeduju aktivom vrijednom više od 30 biliona dolara.

Investitori žešće nego ikada do sada pritiskaju kompanije u sektoru fosilnih goriva i najveće svjetske emitere štetnih gasova da promene politiku i postanu transparentniji.

“Investitori su važan dio razgovora o tome“, kaže za Biznis insajder direktor Ceresa Mindi Laber. Ceres je neprofitna organizacija koja je pomogla da se osnuje CA100+.

“Ali oni su vlasnici kompanije, ne žele da vide kako propada – žele da vide pozitivne promjene”, kaže Laber, član odbora grupe CA100+.

Kalifornijski javni penzioni sistem (CalPERS) najveći je penzioni fond u SAD, sa oko 360 milijardi dolara vrijednom aktivom, a angažovan je na polju dioničarskog aktivizma.

Nakon što je Pariski sporazum potpisan 2016, kada su se zemlje potpisnice obavezale da će se posvetiti cilju ograničavanja globalnog zagrijevanja ispod dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski novi, CalPERS je radio sa istraživačima na identifikovanju 100 korporacija koje najviše doprinose klimatskim promjenama.

CA100 grupa je osnovana krajem 2017, a “+” je dodat kada je identifikovana još 61 kompanija, naredne godine u julu.

Predviđeno je da CA100+ potraje pet godina, ali Laber kaže da investitori neće tek tako odustati od svojih ciljeva.

On kaže da se od formiranja grupe vide značajne promjene jer je najveće evropska naftna i gasna kompanija, Rojal Dač šel, riješila da smanji svoju emisiju štetnih gasova (uključujući i onu koju proizvode mušterije koristeći njeno gorivo) odredivši ciljeve, kao i da će prekinuti veze sa lobističkim grupama koje nisu posvećene tom cilju.

Rudarska kompanija Glenkor uradila je isto obavezavši se da će obustaviti širenje svog poslovanja sa ugljem.

Energetska kompanija Ekvinor obavezala se da će podnositi godišnji izvještaj javnosti o svojim emisijama i tome kako ostvaruje svoje ekološke ciljeve, a vodeći brdoski prevoznik Maersk obavezao se da neto vrijednost svoje emisije štetnih gasova svede na nulu do 2050. godine.