Tehnološki divovi odlaze iz Kine i sele proizvodnju u Vijetnam, Tajland, Tajvan i Filipine

Svijet

Neke od najvećih tehnoloških kompanija, HP, Dell, Microsoft i Amazon, planiraju da ugase velik dio svoje proizvodnje u Kini i tako se pridružie svojevrsnom egzodusu američkih kompanija iz azijske sile inače poznate upravo po tehnološkim proizvodima.

Iako su, kako piše Financial Times, Donald Trump i Xi Jinping na G20 sastanku sklopili primirje, tehnološke kompanije i dalje se boje trgovinskog sukoba i situaciju vide kao veoma nesigurnu, a u tome nikako ne pomažu rastući troškovi proizvodnje u Kini. Stoga prvi i treći najveći proizvođači ličnih računara na svijetu, HP i Dell, koji zajedno drže 40 posto svjetskog tržišta, sele čak 30 posto proizvodnje svojih laptopa iz Kine. Microsoft, Google, Amazon, Sony i Nintendo, pak, odustaju od kineske proizvodnje konzola za video igre i pametnih zvučnika.

Uz njih, odlazak iz Kine razmatraju i Lenovo, Acer i Asustek Computer, a to će, naravno, biti snažan udarac kineskoj ekonomiji koja već bilježi najsporiji rast od 1990. Osim potencijalnog gubitka velikog broja radnih mjesta, odlazak tehnoloških kompanija prvenstveno će naštetiti izvozu elektronike koji je motor rasta ekonomije te zemlje. Kina je, naime, najveći svjetski proizvođač PC-a i pametnih telefona. Ukupni uvoz i izvoz elektronike u 2017. je bio čak 136 puta veći nego u 1991. i iznosio je 1,35 biliona dolara.

No, trgovinski rat pogodio je mnoge tehnološke kompanije tarifama na 250 milijardi dolara vrijednog kineskog uvoza u SAD-u, a rizik od novih carina i dalje postoji. Stoga su već kompanije poput Quanta Computera, Foxconna i Inventeca svu svoju proizvodnju preselili iz Kine u Tajvan, Meksiko i Češku.

Inače, HP i Dell lani su širom svijeta isporučili oko 70 miliona lap top računara, a većina njihovih proizvoda izlazi iz fabrika u kineskim gradovima Chongqing i Kunshan, u kojima se zapravo i proizvede najviše lap top računara na svijetu. Chongqing, na primjer, proizvede jedan od tri laptopa na svijetu, no ta se brojka sada smanjuje.

HP, s jedne strane, planira da izgraditi novi lanac proizvodnje na Tajlandu ili Tajvanu i to krajem ovog kvartala, dok je Dell već započeo svojevrsno testiranje proizvodnje laptop računara u Vijetnamu, Tajvanu i na Filipinima. Amazon takođe razmatra Vijetnam kao alternativu Kini, a u Microsoftu razmišljaju od Tajlandu i Indoneziji.