MMF treći put ove godine snizio prognoze globalnog rasta

Svijet

Međunarodni monetarni fond (MMF) smanjio je ovogodišnju prognozu globalnog ekonomskog rasta, ovoga puta za 0,1 procentni poen na 3,2 posto.

To je manje od ostvarenog rasta nego u prethodne dvije godine, kada je svjetski BDP porastao 3,8 i 3,6 posto, a najniža stopa rasta od posljednje globalne finansijske krize.

Među razlozima pogoršanja projekcija analitičari spominju trgovinske napetosti između Washingtona i Pekinga koje traju više od godinu dana, uprkos najnovijem primirju kojeg su na samitu G20 postigli Donald Trump i Xi Jinping.

Kineski trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama izazvao je “samonanošenje” štete koja je već učinila globalni rast “tromim i nesigurnim” i moglo bi stvoriti dodatne finansijske ranjivosti tako što će smanjiti potrošačko i poslovno raspoloženje, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

Organizacija sa sjedištem u Vašingtonu već je u aprilu revidirala prognozu glovalnog za 0,2 procentna poena, a isti rez napravila je i u januaru.

Globalni rast će se poboljšati na 3,5 posto u 2020. godini, prema MMF-u, ali ova institucija upozorova da je prognoza “nesigurna, pretpostavlja stabilizaciju u trenutno naglašenim tržištima u razvoju i ekonomijama u razvoju i napredak ka rješavanju razlika u trgovinskoj politici”.

MMF je takođe smanjio projekciju ekonomskog rasta Kine za 2019. godinu za 0,1 procentni poen na 6,2 odsto, dok će sljedeće godine rast usporiti na 6,0 odsto.