Fed: Trgovinski rat koštaće svijet 850 milijardi dolara

Svijet

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga koštaće svijet oko 850 milijardi dolara, dok će američka ekonomija izgubiti oko 200 milijardi dolara, procijenile su Federalne rezerve SAD.

Ekonomisti su analizirali trenutnu situaciju i zaključili da je nesigurnost trgovinske politike narasla na nivo nezabilježen još od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U Federalnim rezervama smatraju da će komercijalni rat koštati SAD i svijet skoro jedan posto njihovog BDP-a.

Mark Thornton, stručnjak iz Mises instituta, vjeruje da će ukoliko se sadašnji trend nastavi i Donald Tramp odluči da još više pooštri odnos prema Kini rast globalnog BDP-a u 2019. godini iznositi samo dva posto, umjesto 2,6 posto, izračunala je Svjetska banka.

Trumpova administracija i dalje insistira na tome da sve njene antikineske mjere idu u korist SAD-a. U Bijeloj kući vjeruju da tarife omogućavaju smanjenje trgovinskog deficita između Amerike i azijskog giganta.

Thornton je rekao da se nakon posljednjih mjera Trump nadao da će Pekingu oduzeti trgovinske preferencije i konsolidovati nacionalnu ekonomiju, zahvaljujući vraćanju proizvodnje u SAD.

U praksi, antikineske mjere samo usporavaju rast nacionalnog BDP-a. Tako se kompozitni vodeći indikator za SAD smanjio na 98,8 bodova, što je njegov istorijski minimum od 2010. godine.