Njemačka podržava zabranu Facebook kriptovalute Libra

Valuta

Dan nakon što se pojavila vijest da francuski ministar finansija Bruno Le Maire želi da zabrani Facebook-u pokretanje kriptovalute Libra unutar Evropske unije, inicijativu je podržala i nemačka vlada.

Virtualna valuta mogla bi da potkopa „monetarni suverenitet“ država u EU bloku, i da predstavlja rizik za potrošače kao i da podriva finansijsku stabilnost u Evropi, izjavili su francuski ministar finansija Bruno le Maire i njegov njemački kolega Olaf Scholz. Dvojica ministara kritike su objavili u zajedničkoj izjavi na sastanku ministara finansija Eurozone u Helsinkiju, u petak, 13. septembra, piše DW.

U zajedničkom saopštenju stoji da „ni jedan privatni entitet ne može da prisvoji monetarnu vlast koja je inherentna suverenim nacijama“, prenosi Reuters. Drugim riječima, Francuska i Njemačka vide Facebook-ovu najavu lansiranja kriptovalute Libra kao stvaranje monetarnog sistema i valute koji bi bili nezavisni od regulatornih organa i država, a koristili bi se kao sredstvo plaćanja. Tu ove zemlje povlače granicu i smatraju da bi pravo izdavanja novca trebalo da imaju samo države i njihove centralne banke.

Vlasti su skeptične prema uvođenju Libre jer ih Facebook nije dovoljno uvjerio u to da se ozbiljno pozabavio analizom rizika koje takav projekt nosi, stoji u izjavi. Kad je riječ o poboljšanju efikasnosti sistema međunarodnih plaćanja, Francuska i Njemačka takođe podupiru stvaranje evropske javne kriptovalute, koju je osmislila Evropska centralna banka (ECB), ali se prije svega zalažu i za zaštitu građana i njihove finansijske stabilnosti. Cilj je učiniti pretežno neregulisane valute poput Libre suvišnim.

Članovi ECB nazvali su Facebook-ove planove za lansiranjem sopstvene kriptovalute „alarmom za buđenje“. „Moramo da ubrzamo svoje planove vezane za digitalnu valutu centralne banke“, izjavio je član odbora ECB Benoit Coeure na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Na najavu pokretanja Libre vrlo su brzo reagovali iz američkog Kongresa, potom su se javili i povjerenici za privatnost podataka iz celog svijeta, da bi najoštrije reakcije došle iz EU. U međuvremenu je Facebook pokrenuo proces dobijanja dozvole za lansiranje Libre u Švajcarskoj, gdje bi trebalo da bude sedište organizacije koja će upravljati ovom valutom i sistemom za plaćanja Calibra.