Adria Airways podnijela zahtjev za stečaj

Region

Slovenačka avio-kompanija Adria Airways podnijela je zahtjev za bankrot i otkazala je sve letove, navodi se u danas objavljenom saopštenju te kompanije. Takav razvoj situacije je usljedio nakon što je ovaj avioprijevoznik prošle nedjelje otkazao većinu letova zbog finansijskih problema, prenosi agencija Reuters.

„Postupak za proglašenje bankrota je, zbog insolventnosti, pokrenula uprava kompanije“, saopšteno je iz Adrije, koja je u vlaništvu njemačkog investicionog fonda 4K Invest.

„U ponedeljak, 30. septembra 2019. godine, Adria Airways je podnijela zahtjev Okružnom sudu u Kranju za pokretanje postupka bankrota kompanije“, navodi se u saopštenju kompanije, koja će tako okončati 58 godina poslovanja.

Rukovodstvo Adrije je, kako se dodaje u saopštenju, podnijelo zahtjev za proglašenje bankrota na osnovu slovenskog Zakona o finansijskom poslovanju, postupku insolventnosti i prinudnom poravnanju (ZFPPIPP), prenosi portal Ex Yu Aviation.

Sud ima zakonski rok od tri dana u kome će donijeti odluku o otvaranju postupka bankrota.

Iz kompanije takođe navode da će otkazati sve predviđene letove zbog pokretanja bankrota.

Slovendki ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek je izjavio da vlada razmatra osnivanje novog nacionalnog avioprijevoznika koji bi poboljšao međunarodnu povezanost Slovenije nakon propasti Adrija Airwaysa.

Dodao je, međutim, da će ovaj proces potrajati izvjesno vrijeme i da će biti neophodno čvrsto partnerstvo sa Lufthanzom, kao i politički konsenzus u zemlji.

Prošle nedjelje, Adria je otkazala više od 400 letova koji su pogodili preko 15.000 putnika. Usljed kolapsa kompanije, 558 ljudi će ostati bez posla.