Bolji kvartalni profit GM-a uprkos štrajku

Američka kompanija Dženeral motors (GM) izvijestila je o boljem kvartalnom neto profitu od očekivanog, zahvaljujući snažnoj prodaji njenih pikap i SUV vozila.

Kompanija je, ipak, smanjila projekciju dobiti za cijelu godinu, navodeći kao razlog posljedice 40-dnevnog štrajka u SAD, prenosi agencija Rojters.

Oko 48.000 radnika GM-a i članova sindikata UAW u petak je ratifikovalo novi četvorogodišnji kolektivni ugovor sa tom kompanijom iz Detroita. Četrdesetodnevni štrajk je, prema procjenama analitičara, koštao GM više od dvije milijarde dolara, dok iz kompanije poručuju da ih je štrajk u trećem kvartalu koštao oko jedne milijarde evra.

U trećem kvartalu, kompanija je ostvarila neto dobit od 2,3 milijarde dolara ili 1,60 dolara po akciji, što je pad u odnosu na 2,5 milijardi dolara ili 1,75 dolara po akciji iz istog perioda prošle godine.

Kada se izuzmu jednokratne stavke, GM je zaradio 1,72 dolara po akciji. Analitičari su očekivali prosječnu zaradu od 1,31 dolara, prema podacima IBES-a koje je objavio Refinitiv.

Prihodi kompanije su blago pali na 35,47 milijardi dolara sa 35,79 milijardi dolara, što je bolje od procjena analitičara od 33,82 milijarde dolara. GM je prijavio i šestoprocentno povećanje prodaje u SAD u trećem kvartalu, predvođeno prodajom visokoprofitabilnih pikapa, SUV-ova i krosovera.

Istovremeno, kompanija je u Kini zabilježila pad prodaje od 17,5 procenata. GM sada očekuje da će u ovoj godini zaraditi između 4,50 i 4,80 dolara po akciji, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 6,50 do 7 dolara po akciji.