Fijat Krajsler pregovara o partnerstvu sa francuskim rivalom

Italijansko-američki proizvođač automobila Fijat Krajsler potvrdio je danas da je u pregovorima o partnerstvu sa francuskim rivalom, kompanijom Pežo.

Ovo je druga Fijatova ponuda ove godine s ciljem preoblikovanja svјetske automobilske industrije, koja se suočava sa ogromnim izazovima vezanim za zaokret kompanija ka proizvodnji električnih i autonomnih vozila.

U saopštenju Fijata se navodi da su u toku razgovori koji su „usmјereni na stvaranje jedne od vodećih svјetskih grupacija u sektoru mobilnosti“, ali se ne precizira da li je cilj potpuno spajanje ili, kako ocјenjuje AP, „gubitnički savez“.

Podrobniji detalji nisu dati. Iz francuske grupe PSA Pežo objavljeno je slično saopštenje.

Fijat Krajsler dugo traži partnera s kojim bi podbočio investicije u ovoj industriji koja podrazumijeva visoke kapitalne troškove, imajući u vidu prognoze da će neuspјeh u konsolidaciji i prilagođavanju promјenama u ovom sektoru neminovno dovesti do propasti nekih kompanija.

Italijansko-američka kompanija je ranije ove godine bila u pregovorima o spajanju sa drugim francuskim proizvođačem automobila, Renoom, čime bi nastao treći najveći svјetski proizvođač vozila. Ti pregovori su, medjutim, propali zbog zabrinutosti francuske vlade za funkcionisanje njenog saveza sa japanskim partnerom Nisanom, kao i zbog kritika vodećeg sindikata u Renou.

Grupa Fijat Krajsler Automobili nastala je 2014. godine spajanjem italijanskog proizvođača automobila Fijata i američke kompanije Krajsler, koju je italijanski partner vratio sa ivice bankrota.