Kompanija Ilona Maska ponudiće internet iz svemira

Aeronautička kompanija Ilona Maska SpaceX saopštila je da će sredinom 2020. godine početi da nudi svoj satelitski internet, prenosi portal SpaceNews.

SpaceX planira da u okviru svog projekta Starlink u nisku orbitu lansira više desetina hiljada mini-satelita, putem kojih bi mogla da obezbijedi internet pristup svim stanovnicima planete. Cijena najavljene usluge i dalje nije poznata.

Predsjednica te kompanije Gvin Šotvel je navela da će lansiranje šest do osam novih tura Starlink satelita omogućiti SpaceXu da obezbijedi internet stanovnicima Sjedinjenih Američkih Država.

Do kraja naredne godine je planirano još 24 lansiranja, a svaka SpaceXova raketa u orbitu postavlja do 60 mini-satelita.

SpaceX je još 2015. godine najavila da će započeti sa projektom Strarlink, koji bi trebao da bude dodatak postojećem biznis modelu kompanije, koji se zasniva na izradi letjelica za putovanje u orbitu i iznajmljivanje istih svemirskim programima pojedinih država.

Kompanija je prošle nedjelje zatražila od Međunarodne telekomunikacione unije dozvolu da u budućnosti doda sazvježđe od 30.000 Starlink satelita na postojeće planove za lansiranje ukupno 12.000 satelita koje su odobrili regulatorna tijela u SAD.

Astronomi upozoravaju da bi postavljanje više hiljada satelita toliko blizu Zemlje otežalo astronomska posmatranja, zato što bi bili brojniji od golim okom vidljivih zvijezda.