Pogoršano stanje globalnog bankarstva: Povrat na kapital sve manji

Pritisci na banke za preuređenje njihovih poslovnih modela postaju sve jači kako svjetska ekonomija usporava, a najviše su pogođene srednje banke.

Gotovo 60% banaka proizvodi povrat ispod troškova kapitala, uz izrazito pogoršanje povrata na tržištima u nastajanju, nadvladavši blagi napredak u neznatnim povratima na razvijenim tržištima u posljednjih pet godina. To je žalosno stanje globalnog bankarstva jer industrija ulazi u kasnu fazu ekonomskog ciklusa sa usporavanjem rasta kredita i slabljenjem povjerenja ulagača, prenosi Indikator.ba.

Ovo su nalazi svjetskog bankarskog pregleda McKinsey-ija za 2019. pod naslovom “Posljednje zaustavljanje? Vrijeme je za smjele poteze kasnog ciklusa”. McKinsey otkriva da su se prinosi na kapital banaka na tržištima u nastajanju smanjili s 20% u 2013. na 14,1% u 2018.

Banke u razvijenim zemljama bilježe neznatno poboljšanje, ali s vrlo loše početne pozicije: krećući se sa 6,8% u 2013. na 8,9% u 2018. godini.

McKinsey kaže da su razmjere, geografija i performance faktori koji razlikuju “40% banaka koje stvaraju vrijednost [od] 60% koje je uništavaju”.

Dvadeset posto banaka koje su tržišni lideri čine gotovo cjelokupnu dodanu vrijednost industrije a 55% banaka je ispod ljestvice izložene padu, osim ako brzo ne preispitaju svoje poslovne modele.

Smanjivanje troškova je neophodno i preporučuje se nulti pristup budžetiranju, u kojem se svaka stavka troškova dovodi u pitanje u cijelosti, a ne oslanjajući se na usporedbu iz godine u godinu. Mnoge banke se bore u zapadnoj Evropi, gdje je već dugo vremena realnost bankarsko okruženje niskih kamatnih stopa i lošeg rasta.

Logično je da bi takve okolnosti trebale dovesti do konsolidacije banaka i McKinsey sugeriše da bi spajanje banaka na tržištu s usporedivim franšizama moglo postići uštedu troškova od čak 20%.

Ali istorija pokazuje da je to put prepun poteškoća koje mogu donijeti toliko vlastitih ciljeva koliko i pobjeda. U trenutnom bankarskom okruženju ništa nije jednostavno.