Jedan od najglamuroznijih gradova na svijetu je u velikom problemu

Tržište nekretnina Dubaija dostiglo je svoj vrhunac još prije pet godina, a cijene stanova i kuća pale su za čak 30 odsto.

Samo ove godine, biće dovršena izgradnja još 30.000 novih objekata što je, prema procjenama stručnjaka, dvostruko više od onog što je tržištu potrebno.

„Dubai mora da zaustavi izgradnju novih nekretnina na godinu do dvije dana kako bi spriječio ekonomsku katastrofu“, tvrdi Husein Sajvani, izvršni direktor „Damak Propertisa“ jedne od najvećih građevinskih kompanija na području Bliskog istoka.
„Trenutno se nalazimo na prekretnici. Ili ćemo riješiti ovaj problem ili će nas prenaseljenost pojesti“, pojašnjava Sajvani.

„Sve što treba da uradimo je da zamrznemo izgradnju i počnemo da prodajemo preostale nepopunjene stanove“, kaže Sajvani.

Kako navodi „Blumberg“, prekomjerna izgradnja koja je zadesila ovaj grad mogla bi negativno uticati i na bankarski sektor koji bi zbog pada potražnje mogao krenuti s izdavanjem sve nepovoljnijih stambenih kredita.

Prekomjerna gradnja ne stvara problem samo građevinskim kompanijama i bankama, već ugrožava i cijelu ekonomiju s obzirom da se privreda Dubaija uveliko oslanja na ovaj sektor.

Glavnog krivca Sajvani pronalazi u konkurentskoj kompaniji „Emaar Propertis“. Prema njegovim riječima, Emaar, koji ujedno stoji i iza Dubai Krika, najvišeg tornja na svijetu, za razliku od ostalih kompanija zastupljenih na ovom području, konstantno se oglušivao na sva upozorenja i nastavljao s pomahnitalom izgradnjom.