“Unicredit” se povlači iz Turske

Banke

Italijanski “UniCredit” postigao je dogovor da smanji izloženost u turskoj banci “Yapi Kredi”, što se vidi kao prvi korak ka potpunom izlasku ove banke iz zemlje pogođene recesijom, izvijestio je Reuters.

Kao dio plana, “UniCredit” će prodati svoj 50-postotni udio u zajedničkom ulaganju “Koc Financial Services”  koji kontroliše “Yapi Kredi” sa svojim partnerom “Koc Holdingom”, navela su dva izvora Reutersa.

“UniCredit” je započeo razgovore s “Koc Holdingom” početkom ove godine s ciljem demontiranja zajedničkog ulaganja i postavljanja temelja za potpuno povlačenje iz “Yapi Kredi”, rekli su izvori.

Dogovor je najnoviji potez u nizu rasprodaja koje je šef UniCredita Žan Pjer Mustije započeo otkad je preuzeo vodstvo u najvećoj italijanskoj banci 2016. godine.

“Koc Financial Services” je zajednička kompanija koja kontroliše gotovo 82% “Yapi Kredija”, a u kojem jednake udjele imaju “UniCredit” i “Koc Holding”.

Ugovorom će “Koc Holding” dobiti većinski udio u “Yapiju”, trećoj najvećoj turskoj banci koja ima tržišnu vrijednost od 3,7 milijardi dolara.

Očekuje se da će “UniCredit” zadržati mali udio u banci kako bi ga kasnije mogao prodati, a da ne mora konsultovati Koca, rekao je jedan od izvora.

Mustije želi reorganizovati “Unicredit” i već je preduzeo više poslova dezinvestiranja prethodnih godina, a posljednji veliki posao je prodaja udjela u talijanskoj investicijskoj banci “Mediobanca”.

Početkom decembra Mustije je najavio da će predstaviti novu strategiju grupacije.