Endrju Bejli novi guverner Banke Engleske

Banke

Endrju Bejli, sadašnji šef tijela za finansijsku kontolu u Ujedinjenom Kraljevstvu, imenovan je za sljedećeg guvernera Banke Engleske koji će na tom mjestu zamijeniti Marka Karnija, potvrdio je jutros britanski ministar finansija Sadžid Džavid vijest koju je objavio Fajnenšel Tajms.

“Kada smo pokrenuli ovaj postupak, rekli smo da tražimo lidera sa međunarodnim ugledom koji posjeduje profesionalno iskustvo u monetarnim, ekonomskim i regulatornim pitanjima. To smo našli u Endrjuu Bejliju”, rekao je Džavid na današnjoj konferenciji za novinare, prenosi CNBC.

Bejli (60) je glavni izvršni direktor Agencije za finansijski nadzor (FCA) koja kontroliše industriju finansijskih usluga u zemlji. Prije dolaska u FCA 2016. godine, bio je generalni direktor Regulatorne Agencije za bonitet – još jednog organizacionog dijela centralne banke Velike Britanije.

Bejli će preuzeti dužnost od Marka Karnija 16. marta i postati 121. guverner Banke Engleske sa mandatom na osam godina.

Karni, koji je na čelo britanske centralne banke došao 2013. godine, suočio se na toj funkciji sa neizvjesnostima i tržišnim potresima izazvanim referendumom o Bregzitu 2016. Bilo je najavljeno da će se sa funkcije povući 31. januara, a Džavid je rekao da je Karni pristao da ostane na toj poziciji do 15. marta radi uobičajene primopredaje dužnosti.