Skraćuje se NBA sezona, a biće više utakmica

Sport

Iako se do sada samo šuškalo o tome kako će NBA ligu u bližoj budućnosti zahvatiti cijeli niz promjena, čini se da se proces zapravo već privodi kraju. Promjene će na snagu stupiti početkom sezone 2021./2022., o čemu su ovih dana i službeno obaviještene sve ekipe.

Od 2021. godine broj utakmica u regularnoj sezoni biće skraćen s 82 na 78 utakmica. I iako se na prvu može činiti da se radi o rasterećenju igrača u obliku manje gustog rasporeda, zapravo je riječ pravljenju za jedan turnir usred sezone.

Na turniru će morati učestvovati sve ekipe, a format je sledeći — igranje po grupama(četiri utakmice kod kuće, četiri utakmice u gostima) koje će biti određene divizijama. Pobjednici divizija zatim idu u eliminacionu fazu, gdje im se pridružuju još dvije ekipe s pozivnicama. Polufinala i finale igraće se na neutralnom parketu. Liga će učestvovanje na ovom turniru nagrađivati s milion dolara bonusa po igraču.

Takođe, sedmo i osmo mjesto u konferencijama, dakle dva posljednja mjesta koja vode u razigravanje, osvajaće se na mini-turnirima, a ne prema skoru u regularnoj sezoni). U polufinalima, pak, uvodi se ždrijeb na temelju najboljih omjera u regularnoj sezoni, odnosno više nema jamstva da u polufinalu jedne protiv drugih igraju momčadi iz iste konferencije.

Kako će ove ideje zaživjeti u praksi teško je reći. Utakmice koje se igraju u prvom dijelu regularne sezone trebale bi tako dobiti nešto na dodatnoj rezultatskoj težini. Ne čudi stoga da su, prema više izvora, prve reakcije igrača na predložene promjene bile bez izuzetka negativne.