Huavej oštro reagovao na tvrdnje o finansijskoj pomoći

Ekonomija

Huavej je oštro reagovao na izvještaj WSJ-a koji tvrdi da je tehno-gigant osigurao globalnu tehnološku dominaciju pomoću blizu 75 milijardi dolara podrške Kine.

U članku koji je objavljen pod naslovom “Državna podrška pomogla globalnom usponu Huaveja”, navode se četiri različina načina na koja je Kina pomogla Huaveju u njegovom eksplozivnom rastu u svetu.

Prema tvrdnjama Vol strit žurnala (WSJ), Kina je kompaniji Huavej ispatila 46 milijardi kredita, 1,6 milijardi bespovratnih sredstava te dvije milijarde dolara popusta na kupovinu zemljišta.

Pored toga, WSJ tvrdi da je Huavej od države dobio i porezne olakšice u vrijednosti od 25 milijardi dolara. Ukupan iznos je 74,6 milijardi dolara.

Kineska kompanija brzo je odreagovala na pisanje američkog biznis magazina ističući da su iznijete lažne informacije, ali bez mnogo detalja.

Biznis insajder stupio u kontakt s Huavejem za više informacija, ali niko se nije oglasio iz kompanije, prenosi Klix.

“Još jednom je WSJ iznio neistine o Huaveju koje su bazirane na netačnim informacijama. Ovog puta, divlje optužbe o finansijama kompanije zanemaruju 30 godina naše posvećenosti ulaganjima u istraživanje i razvoj koja su pokrenula inovacije i tehnološku industriju u cjelini”, kažu iz Huaveja.

Između ostalog, Huavej naglašava kako je privatna kompanija u potpunom vlasništvu svojih zaposlenih i da njen odnos sa kineskom vladom nije ništa drugačiji od odnosa bilo koje druge kompanije u Kini sa državnim vrhom.

Podsjećamo, Huavej je završio na američkoj crnoj listi zbog sumnji da otkriva podatke korisnika kineskoj vladi.

Kompanija je uzastopno osuđivala takve stavove navodeći da nikada ne bi učestvovala u špijunažama.