Indija će do 2026. ekonomski prestići Njemačku

Svijet

Indija će svoj cilj da joj ekonomija vrijedi pet biliona dolara dostići do 2026, čime će postati četvrta po veličini privreda na svijetu, tvrdi CEBR.

Kako se dodaje u izveštaju Centra za proučavanje ekonomije i biznisa, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, do 2034. ta južnoazijska zemlja imaće treću po veličini ekonomiju na planeti.

“Indija je pretekla Francusku i Veliku Britaniju da bi postala peta ekonomija sveta u 2019. godini. Očekuje se da će preteći nemačku i postati četvrta do 2026, a zatim i Japan kako bi se našla na trećem mjestu liste najvećih privreda svijeta u 2034”, kaže se u analizi koju prenosi Russia Today.

Te tri zemlje – Indija, Njemačka i Japan – nastaviće da se bore za poziciju treće svjetske ekonomije u narednih 15 godina, tvrdi CEBR. Centar, međutim, napominje da slab rast u toku ove godine povećava pritisak za sprovođenje radikalnijih ekonomskih reformi.

Ekonomija Indije, koja se diči najbržim rastom u svijetu, rasla je pet procenata u odnosu na prošlu godinu u periodu od aprila do juna. To je bio najslabiji tempo rasta još od 2013, uglavnom zahvaljujući padu potrošačke tražnje i državne potrošnje usled globalnih trgovinskih konflikta.

Goldman Saks je ovog mjeseca prognozirao kako će ekonomija Indije ubrzano napredovati u 2020. kako se globalne prilike budu popravljale.