Njemačka privreda stagnira

Svijet

Ekonomski problemi Njemačke su i centralni problem za eurozonu i Evropsku centralnu banku, koja pokušava da stimuliše rast i inflaciju negativnim kamatnim stopama, te kupovinu obveznica tek odštampanim novcem.

Njemačka je dugi niz godina prednjačila u proizvodnji i izvozu, ali su ti sektori sada suočeni s usporavanjem dok su potrošnja i uslužne djelatnosti ostvarile bolje rezultate, zbog čega zemlja nije ušla u recesiju.

Analitičar iz kompanije ING Njemačka Karsten Barzeski istakao je da sada izgleda da su nedavno izražena nadanja u priredni rast bila preuranjena. Jedan od faktora stagnacije privrednog rasta Njemačke je usporavanje globalne trgovine i nesigurnost uzrokovana američko-kineskim trgovinskim sporom.

Drugi je strukturna promjena u industriji, posebno u proizvodnji automobila, gdje kompanije moraju da ulože više milijardi eura u razvoj vozila na električni pogon i nove usluge zasnovane na aplikacijama za mobilne telefone kako bi ispunile regulative o emisijama štetnih gasova i izborile se s novom konkurencijom iz tehnološke industrije.