Cijene nafte pale na blizu 28 dolara

Akcije

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 1,18 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,42 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 19,68 dolara, prenosi Hina.

Tržišta su uzdrmale procjene ulagača da dogovoreno koordinirano smanjenje snabdijevanja iz vodećih proizvođača neće biti dovoljno da se neutrališe razoran uticaj pandemije koronavirusa na potražnju.

U srijedu je te procjene potkrijepila Međunarodna agencija za energiju (IEA), prognozirajući da će potražnja u aprilu pasti na 29 miliona barela dnevno, najniži nivo u 25 godina.

U IEA-i napominju i da nikakvo smanjenje proizvodnje neće moći u potpunosti nadoknaditi kratkoročni pad potražnje na tržištu.

“Ne postoji sporazum koji bi bio izvodljiv i smanjio bi snabdijevanje u tolikoj mjeri da neutrališe kratkoročne gubitke potražnje. No, ono što se postiglo u prošloj sedmici predstavlja solidan početak”, saopštila je IEA.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zajedno sa grupom nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, udružila se s nekoliko ključnih proizvođača, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u dogovor o rekordnom smanjenju snabdijevanja.

Zvaničnici i izvori iz OPEC+ sugerišu da bi upravo IEA kao savjetodavna agencija za energetiku najrazvijenijih zemalja svijeta u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) mogla poodržati sporazum najavom kupovine nekoliko miliona barela nafte za strateške rezerve.

To se u srijedu nije dogodilo. Agencija je u izvještaju navela da još čeka više pojedinosti o nekim planiranim smanjenjima proizvodnje i predlozima za kupovinu strateških rezervi.

“SAD, Indija, Kina i Južna Koreja ponudile su ili razmatraju takve kupovine”, rekli su iz IEA.

Na izvještaj te agencije nadovezali su se američki podaci o ponovnom velikom skoku zaliha nafte u prošloj sedmici, za čak 13,1 milion barela, prema Američkom institutu za naftu (API).

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 19,70 dolara, što znači da je pala 1,48 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.