Norveška prvi put u istoriji prodaje aktive svog fonda zbog deficita

Fondovi

Budžetski deficit ove godine iznosiće 20 milijardi dolara, ako se ne uzmu u obzir olakšice za naftaše (više od 5,8 milijardi dolara). Prodaja imovine u slučaju deficita predviđena je pravilima fonda.

Suvereni fond je osnovan 1990. godine, i obuhvata superprofit od nafte. Trenutno fond posjeduje 1,5 odsto akcija svih registrovanih kompanija u svijetu, a prosečan prihod fonda iznosi 6,1 odsto.

Na norvešku ekonomiju negativno je uticala pandemija virusa korona, kao i pad cijena na svjetskom tržištu nafte, koja je glavni izvozni proizvod zemlje. Norveška centralna banka, koja upravlja suverenim fondom, 7. maja je snizila svoju kamatnu stopu na nulu.

Podsjetimo, u aprilu je cijena nafte marke VTI pala na negativne vrijednosti.

Početkom marta, kotacije nafte potonule su usljed značajnog smanjenja potražnje širom svijeta zbog pandemije virusa korona, kao i poslije neuspjeha sporazuma OPEK plus, jer njegovi učesnici nisu mogli da se dogovore o produžetku sporazuma o smanjenju proizvodnje. Zbog toga su se cijene nafte više nego prepolovile od početka godine i oborile rekorde od prije 18 godina.

Kotacije su bile obnovljene uoči novog sastanka zemalja OPEK plus. Zemlje-članice ove organizacije su se na video-konferenciji 12. aprila složile da smanje proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno. Novi sporazum stupio je na snagu 1. maja.

Međutim, kako navode analitičari Međunarodne agencije za energetiku, sporazum OPEK plus ne može da nadoknadi pad potražnje u svijetu, ali bi mogao da dovede do početka smanjenja zaliha u drugoj polovini godine.