Renault zatvara četiri fabrike u Francuskoj, ugroženo šest modela?

Automobil

Da bi ostvario planirano rezanje trškova, Renault razmatra i zatvaranje nekoliko fabrika, piše AutoNews pozivajući se na lokalne medije.

Među fabrikama koje bi mogle da budu ugašene je i ona u Djepu. Riječ je o jednom od najmanjih pogona francuskog proizvođača u kome je zaposleno 400 radnika.

U Djepu su se prethodno izrađivali modeli RenaultSport odeljenja, ali i, uslužno, mali električni automobili kompanije Bolloré.

Sada je Djep dom obnovljene sportske marke Alpine, pa se u fabrici od 2017. proizvodi novi A110, rival Porschea 718 Cayman. Međutim, prodaja Alpine A110 na evropskom tržištu je ispod očekivanja.

Prema poslednjim podacima prije pandemije koronavirusa, u februaru je kupcima isporučen svega 61 automobil. U 2018. prodato je samo 1.950 ovih automobila, a prošle godine 4.376 vozila.

Druga fabrika koja je u opasnosti je pogon u Flinsu, pokraj Pariza, koji je otvoren još 1952. godine. U Flinsu se proizvodi električni Renault Zoe, ali i Nissan Micra.

Prošle godine je pogon pretrpio udarac od strane čelnika Renaulta, s obzirom da je proizvodnja modela Clio premještena u Sloveniju i Tursku.

Preostale dvije francuske fabrike kojima prijeti zatvaranje su Šoazi le Roa sa oko 250 zaposlenih i Morbijan, gdje radi oko 400 ljudi.

Ukoliko dođe do gašenja svih navedenih pogona, ugroženo je nekoliko Renault modela. Osim Alpine A110, to su i Megane, Koleos, Talisman, Scenic i Espace.

Podsjećamo, polovinom maja Rojters je objavio da Renault namjerava da ukine neke modele iz svoje game, navodeći da su prvi na udaru upravo Scenic, Espace i Talisman.