Kupovina kanabisa putem interneta skočila 600 procenata

Living, Svijet

Kako izvještava Blumberg, do toga je došlo jer potrošači stvaraju zalihe.

Podatke o prodaji za period kada se COVID-19 proširio po celoj zemlji, dala je prodavnica kanabisa u Ontariju (OCS) .

Iako je možda prerano procjenjivati uticaj COVID-19 na legalnu prodaju kanabisa u dugoročnom periodu, podaci OCS-a pružaju tačnu sliku o tome koliko ljudi koriste kanabis tokom pandemije.

Broj dnevnih onlajn porudžbina kretao se oko 2.500 u prvoj polovini februara, a naglo se utrostručio na 6.042, 16. marta, istog dana kada je premijer Džastin Trudo najavio da će Kanada ograničiti kretanje preko američke granice.

Nakon toga, broj dnevnih porudžbina kretao se oko 5.000 do 3. aprila, kada je broj porudžbina dostigao maksimum od 13.691 – istog dana kada je Ontario proglasio da prodavnice kanabisa ne spadaju u kategoriju neophodnih servisa. Otprilike dvije nedelje kasnije, dnevna prodaja je ostala na nivou od oko 9.000, što je skoro pet puta više od broja narudžbina prije pandemije. Prema podacima, više od trećine svih porudžbina klasifikovano je kao novi OCS-ovi kupci.

Svi ovi podaci podržavaju rane hipoteze da je kanabis nešto čega potrošači nisu spremni da se odreknu.

Kako izvještava 420 INTEL, zvanični portal i izvor vijesti vezanih za industriju kanabisa, Ontario je u prošloj godini prodao više od 35 tona legalnog kanabisa, prema saopštenju provincijske korporacije Crown, zaduzene za onlajn prodaju i distribuciju.

Prodavnica kanabisa u Ontariju (OCS) objavila je svoj početni izvještaj u kome je detaljno opisano kako je prva puna fiskalna godina prodaje zaključena u ponedeljak, pokazujući tačno koje se vrste i proizvodi dobro prodaju u najnaseljenijoj provinciji u Kanadi i kako je legalna prodaja pomogla da se smanji značajan dio prodaje sa nelegalnog tržišta.

OCS je u svom izvještaju naveo da je njegova internet prodavnica prodala oko 7,2 tone legalne marihuane, dok su 53 prodavnice sa licencama u provinciji prodale 27,9 tona kanabisa od aprila 2019. do kraja marta 2020. Prema proračunima OCS-a, u ovom periodu prodato je kanabisa u vrijednosti od 385 miliona dolara.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe legalno je u Kanadi još od 2001. godine, dok je u oktobru 2018. godine, Kanada postala druga zemlja koja je legalizovala posjedovanje i upotrebu kanabisa u rekreatvine svrhe.

Prema zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi dozvoljena je samo punoletnim osobama, pa su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloljetnicima.

Kanađani marihuanu mogu da naruče i putem sajtova i da je dobiju poštom na kućnu adresu, a na javnim mjestima mogu kod sebe da posjeduju do 30 grama marihuane.

Kupovina marihuane nije dozvoljena licima mlađim od 19 godina.