Virus korona u SAD potkopao cijene nafte

Akcije

Sjevernomorska nafta “brent” pala je za 1,34 dolara, ili 3,5 posto, na 37,21 dolar za barel na trgovanju u 7.01 po srednjoevropskom vremenu, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji potonula za skoro osam procenata, javlja Rojters.

Američka “laka” nafta WTI je pojeftinila za 1,37 centi, ili 3,8 odsto, na 34,97 dolara za barel, poslije pada u četvrtak za preko osam posto.

Činjenica da je pandemija virusa korona možda daleko od završetka zaustavila je rast cijena nafte koje su se proteklih nedjelja oporavile sa najnižeg nivoa registrovanog u aprilu.

U Sjedinjenim Državama je broj osoba inficiranih COVID-19 premašio dva miliona.

Oba tipa nafte su na putu da zabilježe prvi nedjeljni pad u posljednjih sedam nedjelja, i to za više od 12 procenata, jer rast američkih zalihe takođe vrši pritisak na cijene.

Prema podacima Vlade SAD, američke zalihe sirove nafte i benzina su porasle prošle nedjelje, pri čemu je nivo nafte u skladištima dostigao rekordnih 538,1 milion barela, jer je jeftin uvoz tog energenta iz Saudijske Arabije preplavio domaće tržište, navodi britanska agencija.