Nintendo se povlači sa tržišta mobilnih igara

Gadget

Zanimljivo je da je neuspjeh došao baš u vrijeme kada tržište mobilnih igara cvjeta zbog pandemije koronavirusa, pa je to još jedan od razloga što je kompanija donijela odluku da se povuče iz ovog dijela gejming univerzuma.

Prije samo dvije godine u kompaniji se vjerovalo da će igre za pametne telefone donositi velike prihode, i da će taj dio poslovanja dostići vrijednost od čak milijardu dolara, sa potencijalom za dalji rast. Bilo je planirano da Nintendo lansira po dva do tri mobilna naslova godišnje, ali je u maju 2020. došlo do promjene plana, budući da nisu postignuti očekivani rezultati.

Kompanija je nakon detaljnih analiza odlučila da se fokusira na ekosistem igara koje su kreirane za Nintendo konzole, a najviše zbog toga što je u periodu između februara i maja, kada su druge kompanije bilježile rekordne zarade zbog sve većeg broja igrača koji su se našli u karantinu, Nintendo prošao znatno lošije, čak i sa poznatim naslovima kao što je Super Mario Run.

Jedan drugi naslov je u isto vrijeme postao sklonište od svakodnevice i uznemirenosti zbog koronavirusa. U pitanju je Animal Crossing: New Horizons koji je Switch konzolu popeo u nove dimenzije popularnosti, što je uticalo i na vrijednost dionica kompanije, što je uticalo i na budućnost poslovanja.

Očekuje se da gejming kompanije do kraja 2020. od mobilnih igara zarade oko 77,2 milijarde dolara, ali Nintendo već neko vrijeme u toj oblasti ne pokazuje nikakve rezultate. Budući da je Switch zabilježio veliki uspjeh smanjuje se pritisak da se bude uspješno na svim poljima. To ne znači da Nintendo više neće izdavati igre za pametne telefone, ali znači da će ih biti značajno manje, i služiće samo da se zadovolje i oni kojima su ove igre potrebne.