Najbogatijim dinastijama na svijetu ni korona ništa ne može

Milioneri

Američka kompanija Volmart (Wallmart) izgubila je na hiljade radnika tokom pandemije, ali čak ni to nije zaustavilo nemilosrdan rast bogatstva porodice Volton koja posjeduje ovaj lanac supermarketa.

Prošle godine dodali su 25 milijardi, pa je sada njihovo bogatstvo procenjeno na 215 milijardi dolara.

Godine ulaganja u Volmartov lanac snabdijevanja i mogućnosti e-trgovine bile su veoma isplative, jer je kompanija doživela snažan porast u prodaji u prvom kvartalu uprkos činjenici da je američki maloprodajni sektor teže pogođen pandemijom.

Glava indijske porodice Ambani, Mukeš Ambani, od aprila je uložio više od 20 milijardi dolara u svoje digitalne platforme, povećavši bogatstvo  za 61 odsto u prošloj godini.

Švajcarska dinastija Oeri-Hofman dodala je 24 odsto na neto vrijednost svog bogatstva dionicama kompanije Roche Holding AG, zbog pojačane prodaje Covid-19 testova.

Porodica Džonson ove godine porasla je za 9 milijardi dolara i tako je sada njihovo bogatstvo 46 milijardi dolara.

Političari na ljestvici, uključujući Aleksandriju Okasio-Kortez i Bernija Sandersa, zalažu se za uvođenje poreza na bogatstvo zbog sve veće nejednakosti i rastućeg bogatstva milijardera.

Bivši potpredsjednik Džo Bajden, trenutni demokratski predsjednički kandidat, nije prihvatio porez na bogatstvo, ali vodi kampanje za veće stope za bogate i korporacije.