Oporavak će potrajati, rašće broj “zombi” kompanija

Svijet

”Teško će se dostići nivo prije krize i trebaće puno vremena. To se neće dogoditi ove, a ni sljedeće godine”, rekao je bankar.

Neki dijelovi ekonomije neće raditi u potpunosti, neki sektori će raditi sa kapacitetom od 70 do 90 posto, a većina kompanija moraće za to vrijeme da živi sa smanjenom prodajom i to prilično dugo, navodi Sewing. Dodao je da će se oporavak na kraju dogoditi, ali “samo korak po korak, a ne u svim industrijama”, piše Russia Today a prenosi BiznisInfo.

Prognoza je uslijedila u vrijeme kada sve više i više zemalja pada u recesiju jer je izbijanje koronavirusa napalo njihove ekonomije. Australija, koja je uspjela da izbjegne duboke padove tokom finansijske krize 2008. godine, jedna je od posljednjih zemalja koja je dodana na listu zemalja u recesiji koja uključuje i SAD, UK i velike evropske ekonomije.

Šef Deutsche Bank nije bio optimističan ni u pogledu oporavka u Evropi, napominjući da su SAD možda manje učinkovite u suzbijanju virusa, ali su američke kompanije “radikalnije” kada je riječ o prilagođavanju novoj stvarnosti.

S druge strane, evropske firme mogle bi doći u iskušenje da čekaju još vladine pomoći. To bi na kraju moglo dovesti do rasta broja “zombi” kompanija, upozorio je Sewing, pozivajući se na procjenu njemačke kreditne agencije Creditreform da bi se jedna šestina kompanija u zemlji mogla pretvoriti u “zombije”.

”Zombi” kompanije obično se definišu kao kompanije čiji su troškovi servisiranja duga veći od njihove dobiti, ali ostaju na površini zbog neumornog zaduživanja. Prethodno je Deutsche Bank Securities rekao da se broj takvih kompanija povećava u SAD-u, gdje bi svaka peta firma mogla biti zombi zbog pandemije koronavirusa.