Cijene nafte u kolapsu kao reakcija na poteze Saudijske Arabije

Akcije

Američke cijene nafte su pale juče za sedam posto, na 36,76 dolara po barelu. To je bio najgori dan za sirovu naftu i najniža cijena u skoro tri mjeseca. U jednom trenutku nafta je pala čak i za devet posto.

Cijena brent nafte je pala ispod 40 dolara po barelu prvi put od kraja juna.

Žestoka prodaja na tržištu je pokrenuta rastućom zabrinutosti zbog toga koliko je uopšte sirova nafta potrebna trenutno krhkoj svjetskoj ekonomiji. Potražnja za mlaznim gorivom je i dalje izuzetno slaba jer mnogi ljudi ne žele letjeti za vrijeme pandemije, a niko sa sigurnošću ne zna koliko će biti potrebno vremena da se oporavi “nafta”.

Direktor energetskih terminskih poslova u Mizuho Securities Robert Yawger je kazao da je potražnja smanjena, a da ponuda raste i da to definitivno predstavlja kršenje ekonomskih zakona.

Do ovoga dolazi nakon što je Saudijska Arabija snizila svoju zvaničnu prodajnu cijenu u Aziji i Sjedinjenim Državama pale su cijene i na drugim mjestima. Yawger kaže da nije dobar znak kada vodeći svjetski izvoznik nafte bude prisiljen da smanji cijene kako bi privukao kupce.

“To je znak upozorenja. OPEC se danas uspaničio i dao loš signal energetskoj zajednici”, rekao je on juče dodavši da očekuje kako cijena neće ići ispod 30 dolara po barelu.