Gubici evropskih aviokompanija i aerodroma 140 milijardi eura?

Finansije

“Očekuje se da će ukupan broj letova u Evropi biti 55 odsto manji nego prošle godine, a izraženo u brojevima to je šest miliona letova manje”, navodi se u saopštenju Eurostata i dodaje da se prvobitno očekivalo pet miliona letova manje.

Ukupni gubici aviokompanija i aerodroma u Evropi u 2020. godini mogli bi da iznose 140 milijardi eura, što je 30 milijardi više nego što je bilo predviđeno analizom od 24. aprila, kada se očekivalo da će vazdušni saobraćaj do kraja godine početi da se oporavlja.

“I dalje idemo unazad, što je veoma zabrinjavajuće i predstavlja pretnju čitavoj našoj industriji. Nedostaje koordinacija među državama kada je u pitanju organizacija vazdušnog saobraćaja u novim uslovima, mnogo je konfuzije, malo je povjerenja putnika, a situaciju dodatno pogoršava činjenica da se povećava broj oboljelih od kovida”, rekao je generalni direktor Eurokontrola Imon Brenan.

On je upozorio da bi stanje moglo da postane još gore ukoliko države nastave sa restrikcijama i uvođenjem karantina, jer to uništava industriju saobraćaja i turizma.