Kina: Bolje ugasiti TikTok u SAD, nego im ga prodati

Svijet

Američki predsjednik Donald Tramp prethodno je rekao da 15. septembar ostaje rok u kojem kineska aplikacija za razmjenu kratkih video sadržaja TikTok mora da proda svoje poslovanje u SAD nekoj američkoj firmi ili će biti zabranjena.

Međutim, kineski zvaničnici smatraju da bi prinudna prodaja dovela do toga da “Bajt dens” i Kina djeluju slabo pred pritiskom Vašingtona, navode izbori, koji su tražili da ostanu anonimni.

Iz “Bajt densa” kažu za Rojters da im kineska vlada nikada nije predložila da ugase TikTok u SAD ili na nekom drugom tržištu.

Tramp je prethodno, komentarišući medijske izvještaje da BajtDens želi da izbjegne prodaju, rekao da neće biti produžen rok za prodaju TikToka.

To znači da BajtDens ima manje od sedmicu dana da postigne dogovor o prodaji, ili će njegova aplikacija biti potpuno zabranjena u SAD ako to ne učini do 15. septembra.

Prema izvršnoj naredbi od 6. avgusta, Bijela kuća je dala BajtDensu rok od 45 dana da proda američko poslovanje TikToka nekom kupcu u SAD, uz obrazloženje da ta popularna aplikacija predstavlja prijetnju za privatnost ličnih podataka korisnika i nacionalnu bezbjednost.

Mada je jednom naknadnom naredbom precizirano da transakcija mora da bude završena do 12. novembra, kineska tehnološka kompanija, bez obzira na to, vjerovatno neće završiti posao u zadatom roku, ocjenjuje Raša tudej.

Naime, pregovori sa američkim firmama zainteresovanim za kupovinu, među kojima su i Majkrosoft i Orakl, iskomplikovali su se, prema pisanju “Blumberga”, zbog donošenja nove regulative u Kini prema kojoj BajtDens sada mora da podnese potencijalni sporazum o prodaji na odobrenje nadležnom državnom organu.

BajtDens je u međuvremenu podnio tužbu protiv vlade SAD u nastojanju da ospori izvršne naredbe Bele kuće, navodeći da su kompaniji uskraćena zakonska prava na redovan postupak i da Trampova administracija nije ponudila nikakve “vjerodostojne dokaze” u prilog svojim tvrdnjama vezanim za nacionalnu bezbjednost.