Britanija mora da vrati Venecueli 31 tonu zlata

Svijet

Britanski borci za solidarnost pozdravili su ukidanje presude i prihvatanje žalbe Visokog suda, kojom su venecuelske zlatne rezerve, u vrijednosti od milijardu funti, uručene vođi opozicije.

U ponedjeljak je sud ukinuo presudu Nigela Tearea od 2. jula , kojom je Juanu Guaidu, dodijelio kontrolu nad 31 tonom zlata, koje pripada državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

Viši predavač na univerzitetu Middlesex i stručnjak za Latinsku Ameriku Francisco Dominguez, koji je ujedno i nacionalni sekretar Venecuelske kampanje solidarnosti, pozdravio je presudu protiv Guaidóve tvrdnje o polugama.

“Odluka suda Ujedinjenog Kraljevstva oko poništavanja presude koja mu je omogućila pristup 31 toni zlata u Engleskoj banci značajan je korak u dobrom smjeru”, rekao je Dominguez za Sputnjik. “Moramo pojačati kampanju tražeći da se zadržani resursi definitivno daju Venecuelskoj vladi, kako bih ih ona mogla koristiti za borbu protiv koronavirusa, za kupovinu hrane, lijekova i vitalnih zdravstvenih ulaganja”.

Venecuelske su se vlasti obvezale da polože poluge u Razvojni program UN-a, koje će se tada koristiti isključivo za kupovinu hrane i lijekova za južnoameričku zemlju pogođenu hiperinflacijom i nestašicom goriva, izazvanom američkim sankcijama usred COVIDA-19, prenosi portal Logično.

Guaidó, zastupnik stranke Popularna volja, u januaru 2019. proglasio se privremenim predsjednikom uz podršku Nacionalne skupštine pod nadzorom opozicije kojoj je u to vrijeme bio predsjednik, uz podršku SAD-a i Evropske Unije. Izgubio je poziciju govornika u januaru ove godine od Luísa Parre iz stranke Najprije pravda, ali osporio je legitimitet tog glasanja, kao što je osporio i Madurov reizbor 2018. godine.

Dominguezovi komentari ponovili su komentare članice venecuelske Nacionalne konstituirajuće skupštine, Marije Alejandre Díaz u utorak, koja je za Sputnjik rekla da je to “još jedan korak” prema vraćanju kontrole od strane Caracasa u vezi sa svojom imovinom.

“Barem nisu imali obraza da prepoznaju Guaida za predsjednika”, rekla je Díaz, ustavni pravnik. “Ni u jednom dijelu planete ne bi prihvatili takvog nekoga”.

Presudu Visokog suda od 2. jula nazvala je “pravosudnim kolonijalizmom”, koji je pokušao nametnuti britanski zakon o ustavnim pitanjima Venezuele.

Ali Díaz nije bila optimistična o tome da će Engleska banka tako lako vratiti zlato.

“Ne usuđujem se da povjerujem da će predati novac za bilo kakvu uplatu, mislim da će nastaviti svoju igru produžavanja ove situacije”, rekla je dodajući: “kao vulgarni donosioci rukovođenja globalnog carstva, Engleska će postupati u skladu s time”.

Diaz je tvrdila da je odluka o polaganju poluga kod Engleske banke donesena bez odgovarajućeg odobrenja, insistirajući: “Onome ko je predao to zlato kao garanciju venecuelske vlade, trebalo bi biti suđeno i treba biti kažnjen”.