Kineski cilj: Do 2035. prestići SAD i postati svjetska ekonomija broj jedan

Svijet

Ipak, nastavak trgovinskih trvenja između dvije najveće svjetske ekonomije znači da SAD neće imati koristi od toga od ovog širenja kao i od velike kineske fiskalne i monetarne pumpe nakon velike finansijske krize 2007.-2008.

Pekinška vizija “osnovne socijalističke modernizacije” iz 2035. godine uključuje nekoliko specifičnih ciljeva i nije posebno spomenula Sjedinjene Države. No, poruka je jasna između linija da će Kina ostati na svojoj putanji rasta kako bi zamijenila SAD kao glavnu svjetsku ekonomiju u sljedećih 15 godina.

Ukupna ekonomska veličina Kine i dohodak po stanovniku “popeće se na novi visok nivo” do 2035. godine, uz značajna poboljšanja u njenoj ekonomskoj, tehnološkoj i sveobuhvatnoj moći, stoji u saopštenju s petog plenarnog zasjedanja Središnjeg odbora Komunističke partije.

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u Kini doseći će bruto proizvod u “naprednoj zemlji srednjeg nivoa”, s većom grupom srednjeg dohotka u zemlji i “novim konkurentskim prednostima” u inostranstvu, prema saopštenju. Ukratko, Kina će do 2035. biti bogata, zelena, poštena i zastrašujuća ekonomska sila.

Ako se ova vizija može postići, prirodni je rezultat da će kineski ekonomski uticaj premašiti utjecaj SAD-a. Na primjer, u smislu ukupne ekonomske veličine, budući da je kinesko stanovništvo gotovo četiri puta brojnije od američkog, BDP po glavi stanovnika koji je otprilike polovina američkog kinesku bi ekonomju učinilo dvostruko većom.

Vrijedno je napomenuti da Peking sada s apsolutnom sigurnošću gleda na trend kontinuiranog rasta. Ono što kinesko rukovodstvo previđa je da se stopa rasta zemlje može mijenjati iz godine u godinu – o čemu svjedoči i način na koji je izbijanje koronavirusa rezultiralo padom stope rasta ove godine – ali trend rasta će se zadržati barem do 2035. godine.

Izgledi odražavaju novo povjerenje u Pekingu da je Kina sposobna da se nosi s raznim izazovima. Trgovinski rat koji je započela Trampova administracija smatran je glavnom prijetnjom, ali nije imao stvarnog uticaja na kinesku trgovinu. A izbijanje koronavirusa u početku se doživljavalo kao prijetnja kineskom rastu, ali problemi su se pokazali kratkotrajnima.

Centralna tačka najnovijeg nacrta vladajuće Kineske komunističke partije jest da Kina mora urediti vlastitu kuću jačanjem inovacija i jačanjem samodovoljnosti.

A za kineske čelnike ovo je pouzdan pristup za pobjedu u ekonomskom sukobu sa SAD-om, bez obzira na to što će Washington dalje preduzimati.