Kineski NIO ipak dobio povjerenje investitora

Tržište

Prije godinu dana kineski startup za električna vozila NIO bio je blizu propasti. Danas vrijedi više nego General Motors.

NIO-ov ples po ivici bankrota i renesansa koja je uslijedila i učinili su ga četvrtim najvrjednijim proizvođačem automobila na svijetu – samo Tesla, Toyota i Volkswagen imaju veću tržišnu kapitalizaciju. Postali su mjerilo poljuljane vjere investitora u kineske startupove vezane za električna vozila, koji su godinama obećavali donedavno nedostižnu visokotehnološku automobilsku revoluciju, piše The Wall Street Journal, a prenosi Index.

Od osnivanja 2014. godine, NIO je predvodio grupu kineskih startupova električnih vozila koji su postali magnet za investitore u potrazi za novim Teslom. No, mnogi su ulagači na kraju izgubili povjerenje, frustrirani skromnim napretkom ovih kompanija koje su pritom stvarale gubitke. Do 2019. godine Kina je imala 635 startupova za električna vozila, ali samo je nekoliko njih proizvelo barem jedno vozilo, a većina je bila osuđena na propast kako su državne subvencije smanjivane, a privatni finansijeri polako odustajali.

NIO-ova propast trebala je da bude najspektakularnija od svih. Mediji su ovu kompaniju nazivali “kineskim ubicom Tesle”, ali od 2017. do 2019. godine NIO je izgubio 3,67 milijardi dolara, prodavši manje od 32.000 vozila. Cijena dionica, koja je prilikom izlaska na berzu vrijedila 10 američkih dolara, krajem prošle godine pala je na samo 1,39 dolara. Investitori su se razbježali.

“Nazvali smo to ekstremnim testom na stres”, kaže William Li, NIO-ov osnivač i direktor, prisjećajući se prošlogodišnje krize. Problemi su počeli, ističe Li, kad je američko-kineski trgovinski rat odvratio američke investitore od NIO-ove inicijalne ponude dionica na berzi u New Yorku 2018. Kompanija je prikupila samo polovinu od priželjkivane dvije milijarde dolara, pa su finansijski planovi morali biti revidirani.

Skupo povlačenje baterija dodatno je opteretilo NIO-ove financije, kao i iznenađujući pad na kineskom automobilskom tržištu, tokom kojeg je prodaja električkih vozila 2019. godine pala za četiri posto. Uslijedio je egzodus viših direktora. NIO je potom odlučio da smanji broj zaposlenih za četvrtinu, na manje od 7500. Otkaza je bilo u sjedištu u Šangaju, ali i u američkoj kancelariji u San Joseu u Kaliforniji.

U presudnim trenucima za opstanak krajem 2019. godine, NIO je imao jednu prednost u odnosu na ostale startupove, tvrdi Li, jer je prodavao svoje automobile. Oko 8000 vozila isporučeno je u četvrtom kvartalu prošle godine, što je donijelo dragocjenih 400 miliona dolara prihoda.

“To nam je bilo jako važno, jer u tom trenutku nismo imali druge kanale finansiranja”, rekao je 46-godišnji Li za Wall Street Journal.

Pa ipak, analitičari tvrde da je NIO bio samo nekoliko nedjelja od bankrota. A onda se pojavio spasilac. Vlada Hefeija, grada koji se nalazi oko 500 kilometara zapadno od Šangaja, u Liovoj rodnoj provinciji Anhuiju, koji se uzdigao kao središte proizvodnje električnih vozila, u aprilu je uskočila s finascijskim paketom vrijednim 683 miliona dolara. Ova injekcija kapitala spasila je NIO, ponajprije time što je dobavljačima i kupcima omogućila povjerenje da kompanija ima budućnost, ističe Li.

Otada se NIO-ova dionica oporavila i 25. novembra vrijedila je 57 dolara, da bi potom ponešto oslabila. Prošlog petka kompanija je vrijedila 73,6 milijardi dolara, višestruko manje od Teslinih 555 milijardi. Osim vlastitim naporima na restrukturiranju, kompanija oporavak može zahvaliti i Tesli, koji je osnažio kinesko tržište električnih vozila počevši krajem prošle godine s vlastitom proizvodnjom u Šangaju. Tesla je u posljednjih šest mjeseci prodao više od 72.000 Modela 3 proizvedenih u Kini. Time su profitirali i drugi proizvođači. NIO je u istom razdoblju prodao 24.000 vozila i u oktobru prvi put dostigao 5000 prodanih vozila mjesečno.

Poput Elona Muska, Li je preduzetnik koji je osnovao ili bio većinski ulagač u više od 40 kompanija. Kao dječak je čuvao stoku na farmi svoga djeda u provinciji Anhui. Pohađao je prestižni Univerzitet u Pekingu. Diplomirao je sociologiju, ali kaže da mu je bolje išla informatika. Godine 2000. osnovao je BitAuto, portal za automobilske usluge koji je od 2010. do novembra ove godine bio na njujorškoj berzi, da bi ga potom dioničari privatizovali. Časopis Forbes procjenjuje da Lijeva imovina vrijedi više od osam milijardi dolara.