London i Singapur potpisali sporazum o slobodnoj trgovini

Svijet

London i Singapur potpisali su danas sporazum o slobodnoj trgovini u trenutku kada su sve manje nade u kompromis Velike Britanije i Evropske unije nakon Bregzita.

Sporazum su u Singapuru potpisali ministri trgovine dvjie zemlje, a obuhvatiće trgovinu vrednu 22 milijarde dolara godišnje. Sporazum treba da Britaniji pruži značajnu podršku u Aziji, dok zemlja pregovara o odnosima sa EU posle izlaska iz Unije.

London je prvi veći bilateralni trgovinski sporazum nakon Bregzita potpisao u oktobru sa Japanom. Ali sporazum sa Singapurom je prvi sa nekom zemljom članicom ASEAN-a, Asocijacije nacija jugoistočne Azije koja ima 10 članica i oko 650 miliona stanovnika.

Sporazum o slobodnoj trgovini Velike Britanije i Singapura napravljen je po uzoru na postojeći sporazum Evropske unije i Singapura.

On predviđa ukidanje carina, otvara uzajamni pristup tržištima usluga i smanjuje necarinske barijere za elektronsku robu, vozila i rezervne djelove, farmaceutske proizvode i medicinska sredstva, kao i za proizvodnju obnovljive energije.

Očekuje se da će carine biti ukinute 2024. godine, kao što to predviđa i sporazum EU i Singapura.

Britanski premijer Boris Džonson i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen dali su rok do nedjelje da donesu odluku o zastojima u pregovorima nakon Bregzita.