Morgan Stanley zbog Brexita premješta čak 100 milijardi eura iz Londona u Frankfurt

Banke

Jedna od najvećih finansijskih institucija na svijetu, Morgan Stanley, s evropskim sjedištem u Londonu, planira da preseli oko 100 milijardi eura imovine iz Londona u Frankfurt, što je čini drugom velikom bankom koja seli posao iz Velike Britanije.

Američki zajmodavac očekuje da će glavninu imovine prenijeti u prvom tromjesečju iduće godine, kada će vjerovatno isteći prelazni period za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, kazali su za Bloomberg izvori upoznati s ovim transferom. Iz Morgan Stanleyja su odbili da komentarišu ove navode.

Najava nove promjene jedan od je od posljednjih znakova premještanja velikih poslovanja iz Londona u Evropsku uniju jer se britanski prelazni period bliži kraju, a ne naziru se dogovori o finansijskim uslugama. S obzirom na planove Morgan Stanleyja, za očekivati je da će brojne druge banke slijediti primjer ove banke.

Potez Morgan Stanleya u skladu je s naporima nekoliko drugih američkih banaka, poput JPMorgan Chase & Co. i Goldman Sachs Group Inc., da pojačaju svoje poslovanje u EU usred Brexita.

Morgan Stanley već je preselio brojne zaposlene iz Londona na razne lokacije širom EU, uključujući Madrid i Milano. Podsjetimo da je riječ o finansijskoj instituciji koja zapošljava 6.000 ljudi u više od 1.000 poslovnica širom svijeta.