Danska završava proizvodnju nafte 2050. godine

Svijet

Danska će zaustaviti vađenje nafte iz Sjevernog mora 2050. godine, službeno je izjavila danska vlada, dodajući da će otkazati osmi krug izdavanja dozvola, najavljen početkom ove godine.

Ova izjava u svakom slučaju nije privukla veliku pažnju, a samo je jedan podnosilac zahtjeva izrazio interes nakon povlačenja French Totala, primijetio je Reuters u izvještaju.

Danska nije posebno veliki proizvođač nafte i gasa. Prosječna dnevna proizvodnja ove godine iznosila je 83.000 barela naftnih sirovina i 21.000 ekvivalenta u nafti. No, Danska je ipak najveći proizvođač u Evropskoj Uniji, koja isključuje Norvešku i od sljedeće godine Ujedinjeno Kraljevstvo.

Mala skandinavska zemlja takođe je jedan od najambicioznijih postavljača klimatskih ciljeva. Kopenhagen planira do 2030. da smanji emisije štetnih gasova za 70 posto u odnosu na nivo iz 1990.

“Sada stavljamo kraj fosilnoj eri i povlačimo crtu između naših aktivnosti na Sjevernom moru i cilja Klimatskog zakona o klimatskoj neutralnosti 2050. godine,” rekao je ministar za klimu Dan Jørgensen, u komentaru na službenu izjavu u vezi sa suspenzijom istraživanja nafte i gasa u Sjevernom moru.

Ministar je dodao da će zaposleni naftne i plinske industrije čiji će poslovi prema tom planu postati suvišni dobiti pomoć kroz kontinuirano obrazovanje za pronalaženje novog zaposlenja. Polja nafte i plina služiće za skladištenje ugljenika, rekao je Jørgensen.