Singapur gradi pametni grad sa 42.000 stanova

City

U Singapuru se planira gradnja 42.000 domova u pametnom gradu, a to znači da će mještani mnoge svoje potrebe zadovoljavati automatizovanim uslugama.

Riječ je o državi u kojoj 80 posto ljudi živi u domovima koji su u javnom vlasništvu, tako da vlast ima veliki uticaj na urbanistički razvoj i njegove posljedice.

Plan je izgraditi novih 42.000 stanova u pet distrikta, odnosno ekološki grad Tengah, što je malajska riječ za osrednjost ili sredinu. Ovo će biti 24. naseljeno područje koje je vlast napravila od završetka Drugog svjetskog rata.

Sistem klima uređaja biće centralizovan, sakupljanje smeća i otpada će biti automatizovano, u gradskom centru biće zabranjeno kretanje automobilima. Time se želi doprinijeti smanjenju emisije ugljendioksida u gradu.

Funkcioneri su ga nazvali šumskim gradom zbog velikih zelenih površina. Nalaziće se na mjestu na kojem je nekada bila ciglana, a onda i prostor za vojnu obuku. Prostire se na 700 hektara.

Projektanti su ukazali na to da će većina prostora biti namijenjena za kretanje pješaka i biciklista. To je za očekivati s obzirom na to da se biciklizam u Singapuru u posljednjih nekoliko godina sve više razvija.

Infrastruktura je osmišljena i za korištenje električnih i samovozećih automobila, pa će tako biti i veći broj punionica baterija za vozila.

Posebna pažnja je posvećena rashlađivanju unutrašnjosti objekata. Naime, u ovoj državi sa šest miliona stanovnika emisije štetnih plinova su veće nego u Velikoj Britaniji, Kini i Maleziji. Uzrok tome su i klima uređaji koji čine trećinu od ukupne potrošnje energije u domaćinstvima. S globalnim zagrijavanjem ovaj problem bi se mogao dodatno pogoršati.

Zato će pametni grad koristiti drugačiju tehnologiju. Koristiće se rashlađena voda, a za njeno rashlađivanje upotrebljavaće se solarna energija. Time će se smanjiti i emisija štetnih gasova.

Pametni grad podrazumijeva i to da će rasvjeta biti upaljena samo ondje gdje se trenutno neko nalazi.

Početna cijena stanova biće 82.000 dolara, a prvi stanovi bi trebali biti izgrađeni do 2023. godine. Tu će se nalaziti i najviši montažni neboder na svijetu.