Rubini: Bitkoin je u minusu, nemojte se kladiti na kriptovalute

Svijet

Nobelovac Nurijel Rubini, najpoznatiji po tačnom predviđanju velike finansijske krize, zbog čega je i zaradio nadimak “doktor Propast”, oštro je kritikovao bitkoin i njegov uticaj na životnu sredinu, u autorskom tekstu objavljenom u Fajnenšel Tajmsu.

„Budući da je osnovna vrijednost bitkoina nula i bila bi negativna kada bi se primijenio odgovarajući porez na njegovu proizvodnju koja izaziva masovno zagađenje životne sredine, predviđam da će trenutni balon na kraju pući, a sve će završiti kao još jedna propast“, napisao je Rubini.

Nurijel Rubini, profesor ekonomije na Stern biznis školi Univerziteta u Njujorku, već dugo je kritičar kriptovaluta, često nazivajući ovu digitalnu imovinu „shitcoin“. Više puta je tvrdio da bitkoin uopšte ne bi trebalo nazivati valutom.

Profesor ekonomije vjeruje da bitkoin „nije obračunska jedinica“, „nije skalabilno sredstvo plaćanja“ i „nije stabilno skladište vrijednosti“. Umjesto toga tvrdi da je to šema pumpanja i pražnjenja, gdje strah od promašaja navodi investitore da spekulišu o sve većem balonu.

Još gore, Rubini kaže da rudarenje i obrada kriptovaluta šteti životnoj sredini. Po tom pitanju postoje dokazi koji potkrepljuju njegove tvrdnje.

Prema trenutnim procjenama, na rudarenje bitkoina svake godine troši se ista količina energije kao što ju je potrošila cijela Holandija 2019. godine, pokazuju podaci Univerziteta u Kembridžu i Međunarodne agencije za energiju.

Studija sa Harvarda iz 2020. godine takođe je otkrila da, iako rudarenje kriptovaluta ne „sagorijeva planetu“, postoji „scenario u kome bi svaki stvoreni iznos kriptovalute od 1 dolara bio odgovoran za zdravstvenu i klimatsku štetu od 66 centi“.

Rubinijevi stavovi su u suprotnosti sa stavovima rastuće grupe „bitkoin bikova“.

Nakon što je Džim Krejmer, čuveni voditelj CNBC-a, rekao da vjeruje da je “skoro neodgovorno” da kompanije ne posjeduju bitkoine, Rubini je krenuo u napad.

On je domaćina „Ludog novca“ nazvao „totalnim idiotom“ i „liderom navijača“ koji je gazio „s – t novčiće“ u tvitu u kojem je prozvao bivšeg menadžera hedž fonda zbog neprepoznavanja hipotekarne krize iz 2008. godine i podrške onome što on smatra balonom na tržištu kriptovaluta.

„Rizični, nestabilni bitkoini ne pripadaju portfelju ozbiljnih institucionalnih investitora. Mnogi od njegovih podržavalaca su naivci kojima manipuliše vojska insajdera i prodavaca zmijskog ulja”, rekao je Rubini.

“Ilon Mask i Majkl Sejlor mogu da ulože svoju kuću kladeći se na bitkoin. To ne znači da bi i vi trebalo da uradite isto“, dodao je.

Izvor: BIZLife