BMW u potjeri za Teslom: Debitovala električna limuzina i4

Automobil

Bavarski proizvođač objavio je prve fotografije i tehničke detalje novog modela na struju.

Nakon istoimenog prošogodišnjeg koncepta, BMW je predstavio produkcijsku verziju električnog i4, koji bi trebalo da se suprotstavi Tesla Modelu 3.

Serijski model je dosta sličan pomenutoj konceptnoj varijanti iz 2020, a iako je u pitanju sedan, automobil više podseća na kupe-limuzinu zahvaljujući liniji krova koja se postepeno spušta ka zadnjem dijelu karoserije.

BMW i4 može da se posmatra i kao električna verzija buduće Serije 4 Gran Coupe, a oba ova automobila krasi nova, velika prednja maska, tipična za modele kao što su Serija 4 Coupe/Cabrio ili M3/M4, ali i električni SUV iX.

BMW za sada nije otkrio detalje enterijera, ali treba računati na slična rešenja koja smo videli na modelu iX. To podrazumijeva minimalistički dizajn komandne table na kojoj dominiraju dva velika i povezana digitalna ekrana.

Bavarski proizvođač je najavio da će i4 u prodajne salone stići tokom ove godine i da će kupcima ponuditi više verzija, različitih snaga motora, dok će maksimalna autonomija u vožnji iznositi 590 km, prema WLTP mjernom ciklusu, odnosno do 482 km, na osnovu strožeg EPA standarda.

Najjači BMW i4 imaće 530 konjskih snaga i biće u stanju da 0-100 km/h ubrza za oko 4 sekunde.

Više tehničkih detalja o ovom automobilu i podaci o cijeni biće poznati naknadno.

Izvor: B92.net