Njemački kralj kobasica prodaje mesnu industriju?

Akvizicije

 Milijarder Klemens Tenis ( Tönnies), poznat kao kralj kobasica, razmatra prodaju porodične kompanije koja je najveći njemački prerađivač mesa, izveštava agencija Blumberg.

Porodični vlasnici “Tenis holdinga” pripremaju postupak prodaje za 50. godišnjicu kompanije, navodi njujorška agencija pozivajući se na dobro obavještene, ali neimenovane izvore.

Prema riječima “Blumbergovih” sagovornika, vrijednost kompanije bi mogla da bude procjenjena na čak četiri milijarde evra (4,8 milijardi dolara), a pregovori sa potencijalnim ponuđačima bi mogli da počnu već u narednih nekoliko nedjelja.

U tekstu se dodaje da je riječ o uskoj grupi potencijalnih ponuđača, među kojima su američka mesna industrija “Tajson fuds”, brazilska kompanija JBS SA i kineska WH grupa, koja je 2013. kupila američkog proizvođača Smitfild fuds.

Ipak, izvori navode da još nije donijeta konačna odluka i da nije sigurno da će pregovori rezultirati prodajom njemačkog mesnog diva.

Predstavnici Tenisa, Tajson fudsa i JBS-a odbili su da daju komentar.

Američka agencija napominje da informacija o potencijalnoj prodaji ove kompanije dolazi skoro godinu dana nakon nacionalnog skandala u kojem je Klemens Tenis postao negativac zbog masovne zaraze radnika koronavirusom u jednoj od njegovih fabrika pakovanja.

Dodaje se da je tada bilo naloženo zatvaranje pogona za pakovanje mesa pošto je više od 1.500 radnika bilo pozitivno na testu na kovid 19. Taj slučaj u jeku epidemije u Njemačkoj pokrenuo je kritike na račun loše plaćenih radnika po ugovoru iz istočne Evrope i tvrdnji da kompanija nije učinila dovoljno da spriječi širenje zaraze. Tenis je od tada pokrenuo brojne akcije u nastojanju da vrati povjerenje javnosti.

Klemens Tenis, vlasnik oko 45 posto kompanije, i njegov nećak Robert, koji drži 50 procenata akcija, vjerovatno će obojica prodati svoje udjele, procenjuju “Blumbergovi” izvori.