Studio koji razvija Call of Duty Mobile u 2020. zaradio 10 milijardi dolara

Finansije

Kako je prenio Rojters, prema informacijama koje su dobili od insajdera u industriji, TiMi Studios, u vlasništvu Tencent grupe, najvjerovatnije je postao najveći game developer na svijetu.

Prošle nedjelje je Tencent objavio da je tokom 2020. godine kompanija prihodovala oko 23,7 milijardi dolara u onlajn prodajama, a pretpostavlja se da je TiMi zaslužan za oko 40 odsto tog iznosa, dok su na drugom mjestu Lightspeed i Quantum, developeri PUBG Mobile, sa oko 29 odsto.

Kompanija inače ne objavljuje preciznije podatke, jer se studiji u okviru kompanije međusobno takmiče i rade nezavisno jedni od drugih.

Ukoliko su ovi navodi tačni, TiMi Studios je sa zaradom od oko 10 milijardi dolara u prethodnoj godini postao najveći game developer na svijetu. Takav iznenadni rast nije nemoguć, jer studio razvija nevjerovatno popularne mobilne naslove poput Honor of Kings i Call of Duty Mobile.

Zahvaljujući globalnom porastu interesovanja za gejming, sasvim je moguće da su uspeli da zabilježe ovakav rezultat, što svjedoči i o sve većoj ekspanziji i profitabilnosti tržišta mobilnih igara. Ovime se samo potvrđuje dominacija Tencent-a kao najvećeg izdavača video igara na svijetu.

Tencent planira ekspanziju i na drugo najveće gejming tržište — američko. Trenutno su u izgradnji dva studija u Los Anđelesu, jedan za TiMi, a drugi za Lightspeed i Quantum, sa ciljem da u skorije vrijeme počnu sa pravljenjem igara sa još većim globalnim plasmanom.

Pored ovoga, Tencent ima udjela u vlasništvu čitavog niza svjetskih gejming kompanija, i već duže vrijeme predvodi na polju adaptacije PC i konzolnih naslova za mobilne uređaje.

Tencent za sada nije potvrdio niti opovrgnuo ove navode.

(Startit.rs)